Így készül... / Ez készül

Mellekkel mindent el lehet adni. A rossz nyelvek szerint magát a 3D grafikát is. No nem arra gondolok, hogy az Internet egyre inkább tele van olyan alkotásokkal, mint "ork erőszaktevők és a parasztlányok", egyszerű 3Ds filmként. Mert, igazából mindenki magánügye, hogy mit néz meg ilyenkor. Sokkal fontosabb az, hogy a 3D grafika egy érdekes hobbi és még pénzkereseti lehetőség is. De amikor valaki azt látja, hogy "3 hét munkával és két nap rendereléssel" elkészül egy lakásbelső, hát a többségnek nincs kedve belefogni. És persze azt is mondja, tehetsége sincs. 

Ha azt mondjuk, hogy az említett filmek mögött is olyan elérhető stock tartalom van, amiből te is összerakhatsz ezt-azt, és sok esetben egy a haverok meglepésére alkalmas képhez, stb. nem kell több mint 10 perc munka, a tehetségtelen kezdőtől... Na az már meghozza a lelkesedést. Mert így kerülhet némi "nőcis kép" pár felületre. 

"Oké, de minek a 3D, ha az igazi szebb / jobb." Nos amíg nem kerül a képekre sem ork, sem valami erőszakos hüllő, sem más még igazad is lenne. Csak egy baj van. Mondjuk a Totalcar pályanapra, parkoló parádéra vinnél olyan RC autót amire csajos matrica kerülne. Elvárás a koncepcióhoz illő póz, a megfelelő adottságok, a "Totalcar logós" tetkó, és pár más poén. A "bocsi Ica, lefogynál 10 kilót? Ja és egy színes Totalcar tetkó is kell a melledre, meg kell egy kis jóga edzés, hogy meglegyen a póz" nem feltétlenül hatékony módja a dekoráció elkészítésének. 

Hogy hogyan készül a blog? Az alap eszköz a DAZ Studio. Ez egy ideje már ingyenes alkalmazás, persze az ingyenességnek ára van. Abból él a fejlesztő, hogy különböző modelleket, azok testreszabását lehetővé tévő morph csomagokat árul. Ebből persze következik az, hogy hiába van pár jó modell ingyen is, amiből a saját profi csapatuk csodálatos képet készít, sokszor merül fel az. hogy az elképzelt mellekhez vegyél egy morph csomagot. Olykor csak 1 sör árába kerül, és a kép, a tervezett felhasználás megér ennyit. 

A másik fő alap eszközünk a Carrara 8.5. Ez már nem ingyenes. Ha belépünk a DAZ Platinum Club-ba, akkor viszonylag olcsón utánunk dobják. Annyira olcsón, hogy olcsóbb a programot megvenni, mint a hozzá adott tartalmatvagy akár csak annak egy fontos részét. Ebben már nem csak paraméterezhető modellek, primitívek, stb. vannak, hanem komoly modellező eszközök, és egyúttal jobb fény kezelés. És ehhez sok eszköz. 

A harmadik fő eszközt pedig a pluginek, modellek, stb. jelentik.